ro hu

Știri
 

EUROSTAT: Capitolul 15: O tipologie urban-rurala revizuita
Tip:  EU-RO (0)
Data încărcării:  9 iunie 2011, 11:17:50
Sursa:  [eurostat.ec.europa.eu]

Introducere

Acest capitol prezintă o nouă tipologie, predominant rurală, intermediară și urbană, bazată pe o variație a metodologiei OECD. Scopul acestei tipologii este de a oferi o bază consistentă în toate rapoartele, publicațiile și comunicările Comisiei.

De ce e nevoie de o nouă tipologie?

Folosind metodologia OECD în clasificarea regiunilor de nivelul NUTS 3, se pot crea două tipuri de distorsiuni, care submină comparabilitatea acestora în UE. Prima distorsiune se datorează variațiilor dintre dimensiunilor unităților administrative de nivelul NUTS 2., iar al doilea se datorează variației suprafețelor regiunilor NUTS 3 și practicile diferite în separarea centrelor micilor orașe de regiunile înconjurătoare.

Metodologia OECD

Definirea tipologiei prin metoda OECD presupune două etape principale

  • Definirea unităților local administrative rurale pe baza ponderii populației în regiunile de nivelul LAU2
  • Identificarea acestor unități.

Această metodologie clasifică regiunile cu sub 150 locuitori/km2, drept regiuni rurale. Având în vedere caracterul eterogen al dimensiunilor zonelor LAU 2, unele regiuni vor incorect clasificate.

Noua tipologie

Noua tipologie se bazează pe o grilă a populației, în care se identifica o densitate (300 locuitori/km2) și o dimensiune(5.000 locuitori) minimă.

Figura 1 : Celule grilă pe care se bazează noua tipologie. (Dimensiunea fiecăruia este de 1 km)
 

Este probabil ca această grilă va deveni viitorul standard, și poate fi reprodusă cu ușurință în țări dinafara UE, de exemplu în Croația, Elveția și Norvegia. Prin această tipologie, 78% a populației în mediul urban, iar 32% în mediul rural. Această cotă este cu 5% mai mare, decât cota prin utilizarea definiției OECD. Prin această abordare, distribuția populației este mult mai echilibrată.

Această metodologie propune o abordare diferită a regiunilor NUTS 3 de dimensiuni mici. Combină aceste regiuni de dimensiuni sub 500 km2, cu regiunile învecinate lor.

Scopul acestei noi tipologii este de a facilita comparabilitatea și clasificarea regiunilor NUTS 3 din cadrul și dinafara UE.

În urma acestei tipologii, în general, ponderea populației din regiuni intermediare, nu se schimbă, dar cea din mediul rural crește cu aproximativ 4%.

La nivel național, schimbările le urmăresc pe cele locale, ca urmare, Olanda și Belgia devin țări mai puțin urbane, iar Finlanda mai puțin rurală, și mai mult intermediară. În Statele Baltice, Slovenia, Republica Cehă și Slovacia, între 15% și 25% a populației s-a clasat în altă categorie, în Grecia, Italia și Portugalia 17%.

Concluzie

Această nouă tipologie se bazează pe eliminarea celor două constrângeri principale ale metodologiei OECD, aplicate regiunilor de nivelul NUTS 3, și anume: variația suprafețelor LAU 2 și a regiunilor NUTS 3. Această nouă tipologie va fi actualizată după fiecare modificare NUTS, și după fiecare serie de noi date ale recensământurilor.
 

 

Granturi.ro a început publicația unei serii de 15 articole, în care a apărut săptămânal un rezumat al fiecărui capitol din Anuarul Statistic Regional 2010, (Eurostat Regional Yearbook 2010). Articolele au apărut  pe pagina noastră atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Eurostat regional yearbook 2010 ©