ro hu

Știri
 

Cam atat pentru ursii polari. Iar gunoiul, oricat de mult ar fi, se fura
Tip:  Protecța mediului (0)
Data încărcării:  21 iulie 2013, 14:14:45
Sursa:  Think Outside the Box

Schimbarea climei poate fi cercetată doar prin analizarea datelor din ultimii 30 de ani. Cercetătorii care studiază schimbările climatice sunt mai “norocoși” față de meteorologi, deoarece, descriu scenarii pe mai mulți ani, astfel, chiar dacă aceste prognoze nu devin realitate, nici peste 50 de ani nu pot fi luați la răspundere – idei rostite la dezbaterea organizată de Think Outside the Box la Festivalul Peninsula.

Cortul Capitalei Europene a Tineretului 2015 a găzduit discuția la care au participat: Nagy Benedek (reprezentantul proiectului Carpath CC, Aquaprofit Consulting), Bartók Blanka (asistent universitar la Facultatea de Geografie) și Péter László (lector la Facultatea de Biologie și Geologie).

Mulți discută despre schimbări climatice în loc de oscilări climatice, deoarece, în diferite părți ale globului se înregistrează scăderi iar în alte părți se înregistrează creșteri ale temperaturii. Încălzirea globală se referă la creșterea temperaturii medie a globului, fapt demonstrat prin analize. Totuși, aceste măsurători trebuie făcute regional, să se analizeze schimbările ce au loc într-o anumită zonă – explică Bartók Blanka. La 1000 de km de noi se formează deșerturi, dar în bazinul carpatic efectele schimbărilor climatice nu se simt așa de tare. Modelele climatice și prognozele confirmă efectele umane.

Potrivit experților, schimbarea climatică nu poate fi ”oprită” nici în cazul în care omenirea ar înceta fiecare poluare, deoarece neputința sistemului este atât de mare, încât s-ar încălzi în continuare. Ceea ce accelerează și mai tare procesul este degajarea metanului din permafrostul siberian topit – observă Nagy Benedek.

Nu există dezbateri privind încălzirea, în ultimii 100 de ani temperatura medie a crescut cu 0.7 grade Celsius, straturile de gheață se retract, iar din 1950, acest proces se află în accelerare. Această încălzire are efecte grave asupra faunei, dar în Europa de Este nu s-au efectuat prea multe analize pe această temă. Este nevoie de cercetări de termen lung și de date. Ceea ce știm deja este că păsările călătoare revin mai devreme și înflorirea pornește mai repede, ceea ce confirmă afirmațiile cercetătorilor. – explică Pap Péter.

În urma schimbării climatice, scade biodiversitatea. Fiecare specie are toleranță termală specifică; potrivit cercetărilor, o dată cu creșterea temperaturii, populațiile de fluture sau de păsări au pornit spre zone mai răcoroase sau mai înalte. Din 10 în 10 ani, aceștia migrează în general în jur de 6 km la nord, spre poluri și munți.

Ne-am gândi că acestea sunt procese naturale de migrare, iar speciile se pot adapta la aceste situații, dar speciile endemice, adică acelea care în habitat natural trăiesc doar într-o anumită zonă nu au unde să se ducă, pentru ei, locul de trai va dispărea. Primele victime ale schimbărilor climatice sunt unele specii endemice de broaște din america de sud, dar acest fenomen se regăsește și în Europa: are efect asupra speciilor din munți. De exemplu în Franța, au dispărut populațiile de fluturi Apollo.

De sub talpa ursului polar, până în 2050 va dispărea gheața. Până atunci vor trăi doar 3-4 generații, ceea ce înseamnă că această specie nu se poate adapta la acest proces rapid. Dacă procesul ar dura 10 mii de ani, evoluția ar avea șanse să intervină.

Dăunătorii pădurilor din bazinul Carpatic provoacă problem grave. Datorită vremii blânde, aceștia supraviețuiesc iarna și provoacă probleme primăvara. Nagy Benedek, în legătură cu proiectul  Carpath Climate Change, a adăugat faptul că 200 de experți și 80 de companii și organizații cercetează efectele schimbărilor climatice din bazinul carpatic. Direcțiile principale ale cercetării sunt următoarele: 1. Apă, 2. Ecosistem, 3. Efecte asupra serviciilor de ecosistem 4. Metode de adaptare 5. Includerea factorilor de decizie 6. Analiză integrată a fragilității pe zonele focus.

Serviciu de ecosistem este cositul pe teritoriile cu iarbă din Carpații de est. Activitatea umană menține balanța fragedă din ecosistem al cărui flora este foarte bogată până ce este cosit, dar dacă activitatea se oprește, teritoriul va pierde din biodiversitate.

Nagy Benedek a mai explicat și faptul că potrivit analizelor de până acuma, turismul montan ar putea profita din schimbările climatice care au loc în Carpații de est, deoarece turismul din vară va fi mai puternică – încă nu se știe dacă fenomenele naturii, inundațiile sau focurile de păduri cât vor afecta aceasta. Potrivit estimării experților cea mai mare creștere  a temperaturii medie va fi în Carpații de sud. Acesta poate să ajungă până la 1.5 grade Celsius. Vara vor fi mai puține ploi , pe termen lung ne putem aștepta la secete.

Participanții au fost de acord cu faptul că fauna este cea mai sensibilă la efectele schimbărilor climatice. Totodată, potrivit lui Pap Péter László, dintre toți factorii periculoși pentru faună, nu schimbările climatice sunt cele mai importante, deoarece de exemplu vânătoarea este mult mai dăunătoare. În opinia lui, în secolul 21 cea mai mare provocare este oprirea scăderii biodiversității.

În opinia lui Bartók Blanka, clima va fi suportabilă pentru mult timp, dar totuși, fiecare dintre noi ar trebui să fie mai atent la efectul provocat asupra naturii. Nagy Benedek consideră că ar trebui să punem accent pe educarea generațiilor tinere.